VEDENALAISIA VEIJAREITA

Vaaksiaisen toukat vaeltavat koteloitumaan

Elämä ei ole monimuotoisimmillaan metsässä tai puutarhassa tai missään muussakaan maaekosysteemin elinympäristössä. Ei, elämä syntyi vedessä ja vedessä se on kehittänyt kirjavimmat ja mielikuvituksellisimmat muotonsa. Ihan tavallisesta pikku lammikosta tai vähänkään pysyvävetisemmästä ojasta löytyy mitä omituisimpia eläjiä tutustuttavaksi sille, joka niitä osaa sieltä etsiä.

Vedenalaisia veijareita -kurssilla etsitään elämän eri muotoja pinnan alta. Poimitaan pinseteillä ja peukalo-etusormiotteella pohjaliejusta sudenkorentoja ja malluaisia, vesiliskoja ja ihania iilimatoja (jotka siis ovat juotikkaita oikealta nimeltään). Maasto-osuuden jälkeen mennään sisälle ja katsellaan saaliiksi saatuja eläimiä mikroskoopilla, pyritään tunnistamaan tavallisimmat ryhmät ja valokuvataan ne. Kuvat liitetään sitten pohjaeläinjulisteeseen, jonka kukin osanottaja saa mukaansa.

Aikaa tähän kaikkeen olisi hyvä varata kolme tuntia, johon sitten mahtuu jo ruokailutaukokin. Varustevaatimuksena on ulkovaatteet. Saappaat olisivat suotavat. Vesien eläjiä löytyy parhaiten keväällä, mutta kurssi voidaan toki järjestää muulloinkin sulan veden aikana. Osallistujien ikähaitari ulottuu alakoululaisista aikuisiin.

Kirjaudu sisään