KALAPÄIVÄ

Talviverkot nousevat avannosta

Päivän tavoitteena on tutustuttaa kurssilaiset kalan rakenteeseen ja toimintaan. Samalla puhutaan vedestä elinympäristönä ja vesiluonnon tilasta. Päivän sisältö on kurssilaisille käytännön toimintaa niin paljon kuin mahdollista.

Päivän ohjelma on kutakuinkin seuraavanlainen:

Päivä aloitetaan kalastamalla: talvella pilkitään ja kesällä ongitaan Pyhäjärvellä, ja jos verkot ovat pyynnissä, ne käydään myös kokemassa.

Noin tunnin kalastamisen jälkeen siirrytään saaliin kanssa sisätiloihin ja määritetään saalislajit. Samalla käydään nopeasti läpi kaikki Pyhäjärvessä esiintyvät kalalajit. Täytetään Kalojen maa -juliste, jonka jokainen saa mukaansa.

Seuraavaksi tutustutaan tarkemmin kalan rakenteeseen. Selvitetään myös saaliskalan ikä suomunäytteistä ja kiduskannen luista, voidaanpa kaivella kalojen päistä kuuloluitakin iänmääritykseen.

Aika varataan toki myös eväiden syöntiin.

Kalapäivän ajallinen kesto on noin neljä tuntia. Osallistujilla tulee olla säähän sopiva varustus - käytännössä paljon lämmintä vaatetta ja lumioloihin sopivat jalkineet talvisaikaan. Sulan veden aikana kumisaappaat ovat käytännölliset. Tarvittavat välineet ja muun materiaalin järjestää luontokoulu.

Kirjaudu sisään